Services

Architectural Intervention

In keeping with the I.C.O.M.O.S. Venice Charter, "any extra work…must be distinct from the architectural composition and must bear a contemporary stamp" (Article 9).

It also states that, "replacement of missing parts must integrate harmoniously ..but at the same time.. be distinguishable from the original so that restoration does not falsify the artistic or historic evidence." (Article 12).

After 40 years of decay, intervention was necessary to convert St. Peter's to new use within a living, modern, cultural tradition.

The First Floor Platform

vision_centre_first floor platformThe new platform provides administrative office space and space for lectures and exhibitions. The structure sits on a new concrete and limestone floor. The steel framework maintains over half of the original spatial volume. The intersections of the ground floor joints mark the original location of the church balcony columns. (Photographer: Kevin Dwyer).



Windows

st_peters_window.gifA lightweight aluminium frame was designed to sit outside the repaired, mid-nineteenth-century timber frames as a new protective layer. This allowed the external elevations to regain some of their former classical simplicity. The timber frames and now the aluminium frames represent the additions of separate generations. The new glazed sections are made up of small horizontal hermetically sealed units which may easily be replaced. Other necessary interventions were the inner aluminium strips on the louvers to the tower. These act as a barrier against pigeons while still facilitating the entry of local bats. (Photographer: Tony O'Connell).

Railings

Lowering the steps to the street necessitated a new addition to the base of the front gate which is clearly distinguishable from the original. Missing elements of railing have been replaced, yet have been painted to recede into the whole. The entire structure has been assembled in its slanted position as found.

Entrance

vision_centre_entrance.gifA limestone and concrete ramp has been added to the front entrance hall. It is clearly discernible from the existing fabric that remains unaltered. An inner set of glass doors creates another layer to be negotiated before finally entering the main space. (Photographer: Kevin Dwyer).